Sušená rajčata San Marzano pocházejí z jižní Itálie, konkrétně z oblasti Puglia, kde jsou pečlivě pěstována a sušena za podmínek kontrolovaného zemědělství. Rajčata jsou ručně osolena hrubou mořskou solí a následně sušena několik dní na intenzivním jižním slunci a v atmosféře obohacené mořským vzduchem. Díky této tradiční metodě sušení si uchovávají svou krásnou vláčnost a nejsou ani přesušená, ani vyschlá.
Tyto sušená rajčata lze využít na mnoho způsobů. Jsou vynikající nejen v těstovinách, bagetách, salátech nebo zabalená v masových rolkách, ale mohou být také konzumována samotná. Ideální jsou i pro nakládání do oleje nebo výrobu rajčatového pesta.
Sušená rajčata San Marzano jsou stoprocentně přírodní, vegan a bezlepková, tudíž jsou vhodná i pro jedince trpící celiakií. Vynikají vysokým obsahem lykopenu, který podporuje imunitní systém, chrání pokožku před negativními účinky UV záření, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a může pomáhat snižovat riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění.
TIP NA ZPRACOVÁNÍ: před zpracováním rajčata omyjete, vložte do vařícící vody s octem (nejlépe jablečným) a necháte namočené cca 2-3 hodiny. Potom scedíte a necháte okapat na uěrce. Potom můžete mixovat pesta, nebo rajčata naložíte do oleje např. s česnekem nebo bylinkami.