Jak nakládat s naší kvašenou zeleninou
Vážení zákazníci, zakoupili jste si kvašený výrobek, který není tepelně upravený a je bez konzervantů, proto Vám zde odpovíme na najčastější dotazy:
Když zeleninu otevřu musí být v lednici ? Je jedno zda zeleninu otevřete nebo ne, zelenina není tepelně upravená a stále kvasí, proto musí být v chladu. V lednici se proces kvašení výrazně sníží a vydrží tak déle.
A dopravu PPL vydrží ? Ano, máme již vyzkoušené že dopravu s PPL zelenina vydrží a dorazí k zákazníkům v pořádku, pokud si ji vyzvednout max. do 2 dnů. Samozřejmě není žádoucí aby ležela přes víkend na parcelashopu, proto odesíláme jen pondělí, úterý a ve středu. Navíc pokud venkovní teploty přesáhnou 25st. přikládáme do balíčků chladící vložky.
Jaká je trvanlivost ? Trvanlivost udáváme cca 3 měsíce, ale to neznamená že se po této době nedá naše zelenina konzumovat. Jen bude více nakvašená a měkká. Kvašená zelenina se nemůže díky přátelským bakteriím zkazit, ale je také nutné ji nabírat čistým příborem aby nechytla plíseň ze zbytků jiného jídla.
Hodně to kvasí, po otevření smrdí, bublá, sáček je nafouklý, víčko ze sklenice "vystřelilo" apod. - Jaký jiný důkaz chcete že naše výrobky jsou kvalitní a živé než to že se jako živé chovají :) To že zkvašenou zeleninu naložíme do sklenic nebo sáčků neznamená že přestane úplně kvasit. Zelenina stále pracuje i v chladu, jen pomaleji. Pokud je zelenina více vodnatá (což my neovlivníme, jelikož vodu do zeleniny nepřidáváme) může kvasit více a to potom způsobuje nafukování sáčků nebo natlakování sklenic - proto doporučujeme po obdržení zeleniny víčka povolit a než ji uložíte do lednice znovu pořádně utáhnout. Pokud bude nafouknutý sáček a vy zeleninu nechcete zbytečně otevírat stačí sáček propíchnout jehlou mezi svárem a suchým zipem. Vzduch se vypustí, suchý zip znovu uzavřete a dáte do lednice. Upozorňujeme že tyto věci neovlivňují kvalitu našich výrobků a není důvod je reklamovat.
Jak je to u nakládané zeleniny, džemů a sirupů ? Tyto výrobky jsou tepelně upravené (pasterizované), můžou se skladovat při pokojové teplotě, ale po otevření se musí uchovávat v chladu a spotřebovat do 14 dnů.