Himalájská sůl Kala namak
Kód: DAM24Detailní popis produktu
Himalájská sůl černá jemná - Kala namak - Přírodní produkt, který se těží v některých částech Himalájí. Mimo chloridu sodného obsahuje tato sůl také minerál greigit, který dodává krystalům černou barvu s fialovým nádechem. Vzhledem k sopečnému původu má sůl vysoký obsah železa a především síry, projevující se specifickým zápachem, který může odradit. Po tepelné úpravě má ale zemité aroma.
Velikost krystalů: 0,2 - 0,6 mm.
Rafinace: sůl je nerafinovaná - čistě přírodní, není jodizována.
Složení: obsahuje širokou škálu prvků a minerálů přirozeně se vyskytujících, např. síra, vápník, draslík, železo. Tyto minerály a prvky by měly být pravidelnou součástí pestré a vyvážené stravy.
Obsah prvků: sírany 0,84 %; železo 3,15 ppm; Hořčík 0,12 %; vápník 0,16 %; NaCl 97,2 %
Získávání: těží se ze sopečných jezer
Použití: především v indické kuchyni (do čatní), do salátů, luštěninových pokrmů, do nápojů. Netradiční chuť podobnou vajíčkům ocení především vegani. V ajurvédské medicíně se doporučuje k ochlazování organismu, při zažívacích potížích. Díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem.
Země původu: PakistánBuďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.