Švestky, švestičky

Švestky jsou ovocem, které má řadu zdravotních výhod a účinků, díky svému obsahu živin a antioxidantů. Některé z těchto výhod zahrnují:
 
  1. Vitamíny a minerály: Švestky jsou bohaté na vitamíny (zejména vitamín C, vitamín K a vitamíny skupiny B) a minerály (jako draslík, železo a hořčík), které jsou nezbytné pro správné fungování těla.

  2. Vysoký obsah vlákniny: Švestky jsou dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat zdravou střevní funkci a regulovat trávicí systém. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

  3. Antioxidanty: Švestky obsahují antioxidanty, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které chrání buňky těla před poškozením volnými radikály. To může pomoci snížit riziko různých chronických onemocnění, včetně srdečních onemocnění a rakoviny.

  4. Zlepšení trávicího systému: Vláknina a další látky obsažené v švestkách mohou pomoci při prevenci zácpy a podporovat pravidelnou stolici.

  5. Podpora zraku: Vitamín A obsažený v švestkách je důležitý pro zdraví očí a může pomoci udržovat dobrý zrak.

  6. Zdravá kostní tkáň: Vitamín K obsažený v švestkách je důležitý pro zdravou kostní tkáň a krevní srážlivost.

  7. Snížení zánětu: Antioxidanty v švestkách mohou pomoci snížit zánět v těle a podporovat zdravý imunitní systém.

  8. Regulace váhy: Díky obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií mohou švestky pomoci při udržení zdravé váhy a kontrole nad příjmem potravy.

Je důležité si uvědomit, že švestky jsou kalorické a obsahují přirozený cukr, takže by měly být konzumovány s mírou, zejména pokud máte potíže s hladinou cukru v krvi, Nicméně, v rámci vyvážené stravy jsou švestky zdravým a chutným doplňkem.

Ze švestek vyrábíme:

LC švestkový džem s perníkovým kořením

Švestkový džem bez cukru s mákem

Švestkový kompot bez cukru