Léčivé brusinky

Brusinky (anglicky "cranberries") jsou plody, které jsou známy pro své zdravotní výhody. Zde je několik hlavních zdravotních účinků brusinek:

  1. Prevence infekcí močového ústrojí: Brusinky obsahují látky nazývané proanthokyanidiny (PAC), které přispívají k prevenci přichytávání bakterií (zejména E. coli) na stěny močového traktu, což může snížit riziko vzniku močových infekcí.

  2. Antioxidanty: Brusinky jsou bohaté na antioxidanty, jako jsou vitamín C a polyfenoly, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Tím přispívají k ochraně buněk před poškozením, které je spojeno s procesem stárnutí a rizikem některých nemocí.

  3. Zdraví srdce: Některé studie naznačují, že konzumace brusinek může pomáhat snižovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu "dobrého" HDL cholesterolu v krvi, čímž přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

  4. Podpora imunitního systému: Díky obsahu vitamínu C a dalších antioxidantů mohou brusinky posilovat imunitní systém a pomáhat tělu lépe bojovat proti infekcím.

  5. Prevence žaludečních vředů: Některé studie naznačují, že brusinky mohou pomáhat v prevenci bakterie Helicobacter pylori, která je spojena s vývojem žaludečních vředů.

  6. Zdraví mozkové funkce: Brusinky obsahují flavonoidy, které mohou podporovat kognitivní funkce mozku a snižovat riziko některých neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

  7. Prevence rakoviny: Některé studie naznačují, že brusinky mohou mít protirakovinné vlastnosti a pomáhat v prevenci některých typů rakoviny, zejména rakoviny močového měchýře a tlustého střeva.

Je však důležité si uvědomit, že brusinky nejsou lékem na samotné nemoci ale slouží jako prevence. A že zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, pohybu a dostatečného odpočinku, je klíčem k udržení dobrého zdraví. Pokud máte konkrétní zdravotní problémy, vždy se poraďte s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Naše výrobky s brusinkami:

Kvašená zelenina s brusinkami

Brusinkový džem bez cukru