Kvašená zelenina - pickles

Kvašená zelenina - pickles

 

Nakládání a kvašení zeleniny je způsob známý již několik tisíciletí. Je to technika, díky které lze velmi jednoduše uchovávat zeleninu a zachovat vitamíny, minerály a hlavně pro nás velmi důležitá a prospěšná probiotika. Kvašená zelenina - pickles  napomáhá díky probiotikům vybudovat a dále udržovat správnou střevní mikroflóru, která je velmi důležitá pro správnou funkci střev. Při kvašení vzniká velké množství vitamínů C, B1, B2, B6, K, enzymů, z minerálů například hořčík, draslík, fluor, laktobacilů a kyseliny mléčné. Zelenina zlepšuje trávení a vytváří tu správnou symbiózu pro osídlení biokultury ve střevě. Kvašení díky kyselině mléčné zajišťuje stabilitu ve střevě. Kvašená zelenina aktivuje imunitní systém v boji proti nesprávným bakteriím a virům, posiluje organismus proti infekcím, podporuje krvetvorbu, umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje celkově obranyschopnost organismu, zvyšuje odolnost proti stresu, snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Pro nás je důležité, že nám dokončí proces uzdravení našeho střeva.

Jaká zelenina je nejlepší pro kvašení?
Existují desítky variant jak naložit zeleninu. Použít můžete  zelí, mrkev, cibuli, česnek, ředkev, ředkvičky, červenou řepu, okurky, cuketu, květák, brokolici, atd. Když jsem se do kvašené zeleniny pustila poprvé, našla jsem si velmi jednoduchou a oblíbenou variantu ze tří druhů zeleniny - mrkev, bílé zelí a cuketa.